Menu

10 inspirerende afbeeldingen over persoonlijke lening afsluiten

Soorten leningen

Er zijn verschillende soorten leningen. Een lening worden ook wel een krediet genoemd. Kredieten die worden afgesloten zonder onderpand worden consumptieve kredieten genoemd.

Het Nibud legt de verschillen tussen die soorten consumptief krediet eruit. Lees ook meer aangaande geld lenen voor de aankoop van:

 • een verblijf
 • dezelfde auto
 • een mobiele telefoon
 • Lenen kost altijd geld
 • In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg betreffende de specifieke kenmerken. Daarginds zijn veel verschillen medio deze vormen van lenen, maar feit blijft deze lenen altijd geld kost.

  Consumptief krediet wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Dat betekent o. a. dat uw lening gevolgen moet hebben voor de bult van andere kredieten die u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

  Doorlopend krediet

  Bij een doorlopend krediet krijgt u beslist kredietlimiet. Dat is u bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit is bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één eens opnemen. Bijvoorbeeld voor een grote aankoop. U mag het bedrag ook bij delen opnemen.

  Vanaf het moment datgene u geld heeft opgenomen, begint u ook aan terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor beslist deel rente, en dezelfde deel aflossing. Heeft u het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Vervolgens kunt u weer opnieuw lenen.

  Geschikt voor:

  Wanneer u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, zoals voor een langlopende verbouwingdie u niet met dezelfde hypotheek betaalt.

  Voordelen

  • Vaak is u rente op een doorlopend krediet lager dan bij meerdere kredietvormen.
  • U bent flexibel in het opnemen van bedragen.
  • Nadelen

   • De rente is variabel: de rente staat niet voor de hele looptijd vast. Wel betaalt jij elke maand een vast bedrag aan rente daarbovenop aflossing. Welk deel betreffende dat bedrag aflossing ben en welk deel rente, hangt af van de rentestand op dat moment.
   • Jullie weet van tevoren gratis precies hoe lang jullie moet afbetalen. Met de minimale bedrag bent u minstens 4 jaar aan de aflossen.
   • U moet zelf actie ondernemen als u langer per maand wilt aflossen en dus sneller betreffende de lening af wil zijn.
   • Verleiding om krediet te blijven opnemen
   • Tip: Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. Maar uiteindelijk moet u dit krediet ook aflossen. Het kan handig zijn om voor uzelf een streefdatum aan erbij houden wanneer u dat gedaan wil hebben.

    Persoonlijke lening

    Aangaande een persoonlijke lening leent jij een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van jullie rente en de looptijd vast.

    Geschikt voor:

    Producten met een bepaalde levensduur. De looptijd van de lening zou niet langer moeten is dan de levensduur betreffende het product, zodat jullie het product heeft afbetaald als u het wilt vervangen.

    Baten

    • De rente is vast. U weet zo steeds precies waar u aan toe bent.
    • De looptijd daarbovenop het aflosschema ligt vast. U weet wanneer jullie klaar bent met aflossen.
    • Minpunt

     • De rente op beslist persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente op een doorlopend krediet.
     • Rood staan

      Rood staan betekent dat jij meer geld kan opnemen dan u zelf bij uw betaalrekening heeft. U kunt vaak tot een bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Onder andere tot 1000 of 2500 euro. Iedere keer datgene u gebruikmaakt van deze kredietmogelijkheid, betaalt u rente over het opgenomen bedrag. U betaalt bij toegestaan rood staan een lagere rente dan bij dezelfde ongeoorloofde roodstand.

      Tip : Bij de meeste banken kunt u instellen dat u een e-mail of SMS krijgt wanneer u (bijna) rood komt te staan.

      Geschikt voor:

      Het opvangen van dezelfde dure maand.

      Voordelen

      • Gemak. U hoeft niet per keer een lening aan te aanvragen.
      • Kan voor kleine bedragen.
      • Nadelen

       • Hoge rente.
       • Verleiding om structureel rood te staan.
       • Kopen op afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

        Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om de rekening voor een product bij leningen afsluiten termijnen te betalen, bij rente. Ook als u om lage bedragen gaat. Dit kan bij winkels, maar ook als jij online bestelt, via zogenaamde thuiswinkelorganisaties.

        U is ook mogelijk om een soort doorlopend krediet te hebben bij thuiswinkelorganisaties. U mag dan tot een bepaalde limiet aankopen uitvoeren, bijvoorbeeld tot 1. 000 euro. Als u beslist deel van de rekening heeft betaald, mag jullie weer nieuwe aankopen doen.

        Geschikt voor:

        Het aankopen van gereedschap

        Baat

        • Leningen voor kleine bedragen mogelijk.
        • Nadelen

         • U betaalt bij een thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij beslist lening van een bank.
         • Verleiding is groot om langduriger te kopen, of te blijven kopen.
         • Lees meer betreffende de aankoop van dezelfde telefoontoestel op afbetaling.

          Creditcards

          Creditcards worden uitgegeven door bankinstellingen en creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard of Visa. Met een creditcard kunt u in veel winkels, hotels en restaurants betalen. Zowel in binnen- en buitenland. Ook op internet kunt u dokken met een creditcard. Jij kunt met een creditcard betalen tot een soort limiet is bereikt. Bij een creditcard koopt u op rekening.   Dit rekening wordt enkele maanden later van uw betaalrekening afgeschreven. U stelt zodoende de betaling als het ware uit.

          Geschikt voor:

          Aankopen met producten

          Voordelen

          Op veel plaatsen geldig, ook in buitenland.

          Vaak extra diensten, zoals verzekeringen.

          Nadelen

          Hoge rente. Sporadisch bieden creditcardorganisaties de kans de rekening in termijnen te betalen. Als u in termijnen betaalt, krijgt u te maken met een hoge rente. Eveneens wordt de limiet aangemeld bij het BKR. Daardoor kunt u minder snel een andere lening afsluiten.

          In enige gevallen moet u eigenhandig de discipline hebben een creditcardschuld af te lossen.

          U betaalt voor het bezit betreffende de creditcard. Dit ben meestal 20 tot 50 euro per jaar.

          Verleiding om langer te kopen.

          Klantenkaarten

          Steeds meer winkels en bedrijven geven klantenkaarten of winkelpasjes uit. Met sommige daarvan kunt jij ook op krediet aanschaffen. Dit is dan vergelijkbaar met een creditcard. Aan sommige klantenkaarten koopt jullie een artikel, waarvoor jullie later de rekening krijgt. Soms is het mogelijk om de rekening in termijnen betalen.

          Soorten leningen

          Er zijn verscheidene soorten leningen. Een lening wordt ook wel dezelfde krediet genoemd. Kredieten die worden afgesloten zonder onderpand worden consumptieve kredieten verwoord.

          Het Nibud legt de verschillen onder deze soorten consumptief krediet uit. Lees ook langduriger over geld lenen voor de aankoop van:

          een woning

          een auto

          een mobiele telefoontoestel

          Lenen kost altijd geld

          In onderstaande lijst staan alle soorten consumptief krediet met uitleg over jullie specifieke kenmerken. Er zijn veel verschillen tussen die vormen van lenen, maar feit blijft dat lenen altijd geld kost.

          Consumptief krediet werd geregistreerd bij het opgegeven Bureau Krediet Registratie. Dat betekent o. a. dat uw lening gevolgen kan hebben voordat de hoogte van andere kredieten die u wilt afsluiten, waaronder een hypotheek.

          Doorlopend krediet

          Bij dezelfde doorlopend krediet krijgt u beslist kredietlimiet. Dat is u bedrag dat u maximaal mag lenen. Dit is bijvoorbeeld 10. 000 euro. U kunt het hele bedrag in één weleens opnemen. Bijvoorbeeld voor dezelfde grote aankoop. U mag het bedrag ook boven delen opnemen.

          Vanaf het moment dat u geld heeft opgenomen, begint u ook bij terugbetalen. Iedere maand betaalt u minimaal 2 procent van het opgenomen bedrag. Dat is voor beslist deel rente, en beslist deel aflossing. Heeft jij het hele bedrag opgenomen en weer terugbetaald? Later kunt u weer overnieuw lenen.

          Geschikt voor:

          Als u onregelmatig wat grotere bedragen nodig heeft, onder andere voor een langlopende verbouwingdie u niet met dezelfde hypotheek betaalt.

          Voordelen

          Heel vaak is de rente op een doorlopend krediet lager vervolgens bij andere kredietvormen.

          U bent flexibel in het opnemen betreffende bedragen.

          Nadelen

          De rente is variabel: de rente staat niet voor u hele looptijd vast. Wel betaalt u elke kalendermaand een vast bedrag aan rente en aflossing. Welk deel van dat bedrag aflossing is en welk deel rente, hangt af van de rentestand op dat moment.

          U weet van tevoren niet precies hoe langdurig u moet afbetalen. Met het minimale bedrag bent u minstens 4 jaar bij het aflossen.

          U moet zelf actie ondernemen als u langer per maand wilt aflossen en dus sneller van de lening af kan zijn.

          Verleiding om krediet te blijven opnemen

          Tip: Bij een doorlopend krediet ben de looptijd variabel. Echter uiteindelijk moet u deze krediet ook aflossen. De kan handig zijn door voor uzelf een streefdatum aan te houden als u dat gedaan kan hebben.

          Persoonlijke lening

          Aangaande een persoonlijke lening leent jullie een van tevoren vastgesteld bedrag. Bij het afsluiten van de lening staan de hoogte van u rente en de looptijd vast.

          Passend voor:

          Spullen met een bepaalde levensduur. De looptijd van jullie lening zou niet langere moeten zijn dan jullie levensduur van het product, zodat u het fabrikaat heeft afbetaald als jullie het wilt vervangen.

          Voordelen

          De rente is vast. U weet zo steeds precies waar u betreffende toe bent.

          De looptijd en u aflosschema ligt vast. U weet wanneer u klaar bent met aflossen.

          Nadeel

          De rente op beslist persoonlijke lening is meestal hoger dan de rente bij een doorlopend krediet.

          Rood staan

          Rood staan betekent deze u meer geld kan opnemen dan u eigenhandig op uw betaalrekening bezit. U kunt vaak zelfs een bepaald bedrag rood staan op uw betaalrekening. Bijvoorbeeld tot 1000 ofwel 2500 euro. Iedere eens dat u gebruikmaakt met deze kredietmogelijkheid, betaalt u rente over het opgenomen bedrag. U betaalt bij toegestaan rood staan dezelfde lagere rente dan bij een ongeoorloofde roodstand.

          Tip: Bij de meeste banken kunt jij instellen dat u dezelfde e-mail of SMS krijgt als u (bijna) rood komt te staan.

          Geschikt voor:

          Het opvangen van een dure maand.

          Voordelen

          Gemak. U hoeft gratis per keer een lening aan te vragen.

          Kan voor kleine bedragen.

          Nadelen

          Hoge rente.

          Verleiding vanwege structureel rood te staan.

          Kopen bij afbetaling (via thuiswinkelorganisaties ofwel webshops)

          Enige bedrijven bieden de mogelijkheid om de rekening voor een product in termijnen te betalen, met rente. Ook als het vanwege lage bedragen gaat. Deze kan bij winkels, maar ook als u online bestelt, via zogenaamde thuiswinkelorganisaties.

          Het is eveneens mogelijk om een soort doorlopend krediet te hebben betreffende thuiswinkelorganisaties. U mag vervolgens tot een bepaalde limiet aankopen doen, bijvoorbeeld tot en met 1. 000 euro. Als u een deel van de rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe aankopen doen.

          Geschikt voor:

          Het aankopen van spullen

          Voordeel

          Leningen voor kleine bedragen mogelijk.

          Nadelen

          Jij betaalt bij een thuiswinkelorganisatie vaak een hogere rente dan bij een lening van een bank.

          Verleiding is groot om meer te afnemen, of te blijven kopen.

          Lees langduriger over de aankoop met een telefoontoestel op afbetaling.

          Creditcards

          Creditcards worden uitgegeven door bankinstellingen en creditcardorganisaties. Bijvoorbeeld MasterCard of Visa. Met een creditcard moet gaan u in veel winkels, hotels en restaurants dokken. Zowel in binnen- en buitenland. Ook op internet kunt u betalen met een creditcard. U kunt met een creditcard dokken tot een bepaalde limiet is bereikt. Met dezelfde creditcard koopt u met rekening.   Deze rekening wordt enkele weken weldra van uw betaalrekening afgeschreven. Jullie stelt zo de storting als het ware uit.

          Geschikt aan:

          Aankopen betreffende producten

          Voordelen

          Op dikwijls plaatsen geldig, ook boven buitenland.

          Vaak extra service, zoals verzekeringen.

          Nadelen

          Hoge rente. Sporadisch bieden creditcardorganisaties de mogelijkheid de rekening in termijnen te betalen. Als jij in termijnen betaalt, krijgt u te maken met een hoge rente. Eveneens wordt de limiet aangemeld bij het BKR. Daardoor moet u minder makkelijk beslist andere lening afsluiten.

          In sommige klussen moet u zelf u discipline hebben een creditcardschuld af te lossen.

          U Lening betaalt voor het bezit van u creditcard. Dit is erg vaak 20 tot 50 euro per jaar.

          Verleiding om meer bij kopen.

          Klantenkaarten

          Steeds langer winkels en bedrijven aanreiken klantenkaarten of winkelpasjes eruit. Met sommige daarvan kunt u ook op krediet kopen. Dit is dan vergelijkbaar met een creditcard. Met sommige klantenkaarten koopt u een artikel, waarvoor u later de rekening krijgt. Soms kunt jij de rekening in termijnen betalen.

          Passend voor:

          Herhaalde aankopen bij dezelfde boetiek

          Kredietlimiet daarbovenop hoge rente

          Voordeel

          Comfort.

          Nadelen

          Hoge rente.

          Verleiding om te veel te kopen.

          Leasen

          Bij leasen betaalt u een aantal jaren dezelfde vast bedrag per week of per maand. Er zijn twee vormen met leasen: financiële leasing daarbovenop private lease (operationele leasing).

          1. Financiële leasing

          Financiële leasing lijkt veel op huurkoop. Het is misschien voor bijvoorbeeld de aankoop van een keuken alsof parket. Meestal worden bepalingen over onderhoud en garantie in de leaseovereenkomst opgenomen. In veel gevallen moet u aan het eind van de leaseperiode de product aankopen tegen beslist symbolisch bedrag. Pas wanneer u het bedrag betreffende de koopoptie hebt betaald, is u eigenaar.

          Geschikt voor:

          Bij gebruik van beslist specifiek product

          Voordelen

          Vaak extra service, zoals verzorging.

          De rente die u bij financiële leasing betaalt, is aftrekbaar voor de belasting wanneer u het product gedragen voor verbetering van u eerste eigen woning.

          Nadelen

          Lening is gekoppeld aan specifiek product. U moet gaan niet van de lening af zonder het fabrikaat te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

          Als u de aflossing niet meer kunt opbrengen, en u heeft nog geen 75 procent van uw schuld afbetaald, karaf de leasemaatschappij het product opeisen.

          2. Private lease

          Deze vorm van leasen lijkt meer op huren. Na afloop van de contract bent u bij private lease geen eigenaar betreffende het artikel. Auto’s belanden bijvoorbeeld op deze manier aangeboden (lees meer betreffende de aankoop van een auto).

          U kunt het artikel onmiddelijke na afloop wel kopen.

          Geschikt voor:

          Bij gebruik betreffende een specifiek product.

          Voordeel

          Vaak extra service, onder andere onderhoud

          Nadelen

          Lening zijn gekoppeld aan specifiek product. U kunt niet met lening af zonder product te verwijderen (wat lastig is bij een keuken of parket).

          Mogelijk extra kosten wanneer er iets in jouwe situatie verandert.

          Lees ook: ‘Waar dienen u op letten bij private lease‘   (AFM)

          Lenen aan onderpand

          Betreffende lenen met onderpand leent u een bedrag aan financiële of materiële bezittingen als onderpand.

          1. Pandkrediet of terugkoop

          Er bestaan bedrijven waar u artikelen als elektrische apparaten alsof sieraden kunt verpanden. De artikel wordt opgeslagen betreffende het bedrijf. In ruil daarvoor krijgt u een geldbedrag in handen. Als u weer genoeg geld heeft, kunt u de artikel weer terugkopen. Tegen betaling van het geleende bedrag en een opslag. Deze bedrijven heten pandhuizen of lommerds. Haalt jullie het artikel niet binnen een bepaalde termijn bij? Dan kan het pandhuis het artikel verkopen.

          In Den Haag en Amsterdam zijn dat gemeentelijke instellingen. Bijvoorbeeld u Stadsbank of Bank betreffende Lening. In overige bewaren zijn ook commerciële diensten actief als pandhuis.

          Geschikt voor:

          Pandkrediet kan handig zijn als u een tijdelijk tekort heeft en het geld snel nodig heeft.

          Baat

          Bij dezelfde pandkrediet heeft u geen schuld. U hoeft geen rente te betalen daarbovenop u wordt niet achtervolgd door schuldeisers. Het ergste wat kan gebeuren zijn dat u het product niet meer terug moet kopen.

          Nadeel

          De prijs zijn behoorlijk hoog. Jullie opslagkosten zijn veel hoger dan de rente met de meeste kredieten. U gemeentelijke pandhuizen rekenen de maximale rentepercentage van 14 procent op jaarbasis. Commerciële bedrijven zitten daar vaak ver boven.

          Bij aanhoudende problemen niets doen

          Bezit u aanhoudende geldproblemen? Dan is pandkrediet geen antwoord voor u. U zult waarschijnlijk niet voldoende geld bij elkaar krijgen om het artikel terug bij kopen. Heeft u geld nodig en bent jij niet aan het product gehecht? Dan kunt u het artikel ook sales. Dat kan bij de pandhuis, maar ook door andere kanalen. Bijvoorbeeld langs Marktplaats. Vaak krijgt jij daar dan meer voordat dan bij verpanden.

          2. Voorschot effecten

          Bezit jullie effecten? Dan is het mogelijk om met zulks effecten als onderpand krediet te krijgen. Het maakt niet uit waaraan jullie het krediet besteedt. Regelmatig wordt een dergelijk krediet gebruikt om nieuwe gevolgen te kopen. Een meerdere manier om lening met onderpand te krijgen is een polis van de levensverzekering te belenen. Dat kan alleen als in de voorwaarden van u levensverzekering staat dat jullie polis te belenen zijn. Het krediet kunt jullie krijgen bij de verzekeraar van de levensverzekering. U bedrag dat u zodoende kunt lenen is zo’n 90 tot 100 procent van de afkoopwaarde. Jullie kunt het krediet opnemen tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

          Voordeel

          Vanwege het onderpand karaf de rente lager zijn dan de rente op een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

          Nadeel

          Het onderpand worden minder waard als jullie koersen dalen. De bank kan u dan verzoeken het onderpand aan te vullen.

          Flitskrediet

          Via het net of sms is het mogelijk om snel beslist klein bedrag te lenen. Deze leningen moet jullie binnen een korte tijdsduur terugbetalen. Bijvoorbeeld binnen twee weken. Deze lening werd flitskrediet of minikrediet verwoord. Door de korte looptijd vielen deze leningen gratis onder de bestaande wetgeving voor kredieten. Aanbieders maakten daar handig gebruik van door hoge kosten erbij rekenen. Dit noemden ze geen rente, maar behandelingskosten.

          Inmiddels

          Go Back

          Comment

          Blog Search

          Blog Archive

          Comments

          There are currently no blog comments.